M.M. Okken

Accommodatie

Sportpark Gerner

Verdiende overwinning SVM in Dalfsen.

SVM heeft de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar tot een goed einde gebracht. In Dalfsen werd tegen ASC ’62 een verdiende overwinning behaald. In een koud en regenachtig Dalfsen werd een 1-2 overwinning behaald tegen de nummer drie van de competitie. Aan het eind van de wedstrijd waren beide ploegen het erover eens dat de overwinning voor SVM verdiend was.

SVM trad aan met een onveranderde opstelling ten opzichte van vorige week. Dat betekende dat Marc de Jong weer in de spits mocht plaatsnemen en Robbin Schuurman weer rechtsachter stond. Vanaf het begin maakte SVM het de thuisploeg lastig en als de kansen en mogelijkheden goed waren benut en uitgespeeld, had de uitslag zomaar hoger kunnen uitvallen. Maar SVM was aan het eind van de wedstrijd blij met de behaalde punten. Trainer Patrick Speetjens had in de wedstrijdbespreking aangegeven waar het gevaar lag bij ASC en dat er goed gelet moest worden op de lange ballen, vrije trappen en hoekschoppen. Het meeste gevaar van de thuisploeg kwam ook uit de cornerballen die gevaarlijk voor de goal van keeper Christiaan Haagsma kwamen maar gelukkig voor SVM bleef dit zonder schade.

De eerste minuten begon SVM aanvallend en kreeg het gelijk ook een kans. Spits Marc de Jong kon de bal doortikken op Chris Berndsen maar zijn inzet ging via de keeper naast de goal. Daarna was het wat aftasten van beide ploegen en viel het op dat scheidsrechter Okken soms wat vreemde beslissingen nam. Er werden hoekschoppen gegeven die er volgens velen niet waren en ingooien werden aan de verkeerde ploeg gegeven, maar op aangeven van de assistent scheidsrechters aan beide zijden weer omgedraaid. Wel wat verwarrend soms, maar het had gelukkig geen invloed op het resultaat. ASC werd na een kwartier ook voor het eerst gevaarlijk maar een schot van een van de voorwaartsen ging voor de goal van SVM langs. SVM bleef goed en geconcentreerd voetballen en gaf in het vervolg van de eerste helft niet veel weg en kreeg zelf genoeg mogelijkheden.

De weer overijverige Sam van Bentem speelde zichzelf vrij en kon Chris Berndsen bereiken die na een goede loopactie zijn inzet gekeerd zag worden door een been van een verdediger van ASC. Kort hierna kon Sam van Bentem een bal onderscheppen op het middenveld en naar de achterlijn opstomen maar zijn voorzet was niet goed genoeg om een medespeler te bereiken. De derde situatie waarbij Sam betrokken was leverde de voorsprong op voor SVM. Nadat Chris Berndsen hem aanspeelde besloot Sam om op de achterlijn een aantal tegenstanders uit te spelen en zijn voorzet kon door Yoeri van Eerde worden ingeschoten en zo kwam SVM op een 0-1 voorsprong. Op dat moment zeker verdiend.

Het spel van SVM bleef ook goed en de complete ploeg liet deze middag veel inzet zien en was erop gebrand om de punten mee te nemen naar Marknesse. Het kreeg nog een goede mogelijkheid maar doordat Marc de Jong en Chris Berndsen elkaar voor de voeten liepen, werd de bal verspeeld voordat een van beiden naar de goal door kon lopen. Het laatste wapenfeit voor rust was een grote kans voor de thuisploeg. Een van de voorwaartsen kwam goed door, omspeelde keeper Christiaan Haagsma, maar zijn schot daarna ging in het zijnet van de goal, zodat beide ploegen de kleedkamers gingen opzoeken met een 0-1 ruststand.

Na rust ging SVM door waar het in de eerste helft was gebleven. De aanval zoeken en via de zijkanten voor gevaar zorgen. Dat lukte kort na rust weer toen Sam van Bentem, nu spelend aan de rechterkant, zijn voorzet op het hoofd van Chris Berndsen deed belanden, maar de kopbal van Chris had geen goede richting en de bal ging over de achterlijn. Wat lichte overtredingen en wegtrappen van de bal leverde Jasper Corjanus en Yoeri van Eerde een gele prent op, waardoor beide spelers wel op moesten gaan passen in het vervolg van de wedstrijd. Snel na de eerste kans van Chris Berndsen kwam SVM door toedoen van hem op 0-2. Na een schitterende, op maat aangesneden vrije trap van Yoeri van Eerde, kwam Chris Berndsen voor zijn man en in een overvol zestienmetergebied kon hij knap raak koppen. Een mooie opsteker zo kort na rust. Het meeste gevaar in deze helft bleef komen van SVM. Wat ASC ook probeerde, het kwam niet veel voor de goal van SVM en kreeg weinig mogelijkheden. En als er al eens gevaar dreigde stond het centrale duo Jorn Strijk en Richard de Boer paraat om alles onschadelijk te maken.

Op het middenveld onderschepte de weer sterk spelende Chris Hospes vaak de bal en zijn voorzetten waren ook bijna altijd goed waardoor SVM weer aan voetballen toekwam. Het enige verwijt wat SVM zichzelf kon maken, was dat het na de 0-2 de kansen niet benutte. Deze waren er zeker maar hier werd niet zorgvuldig mee omgegaan. Na weer een onderschepping van Sam van Bentem kon hij Marc de Jong bereiken, maar deze nam de bal kort voor de goal niet goed aan, waardoor de bal wegsprong. En na een snelle uitbraak van SVM stonden er drie aanvallers tegen twee verdedigers maar het schot van Sam van Bentem kon door de keeper van ASC gekeerd worden. Ook andere afstandsschoten hadden geen resultaat omdat de verdedigers van ASC door middel van een sliding de schoten konden keren.

Een kwartier voor tijd mocht Olivier Schwaab na zijn lange blessureperiode zijn rentree maken in de eerste bij SVM en ook Nick van de Velde, in de voor hem nieuwe positie in de spits, en David Eertink kwamen nog binnen de lijnen. ASC bleef het proberen om de aansluitingstreffer te maken en SVM kreeg de gelegenheid om door de ontstane ruimte de voorsprong uit te breiden. Dit lukte beide ploegen niet en het was wachten op het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Michiel Okken uit Hoogeveen.

Door de vele wissels en stilleggen van het spel duurde de blessuretijd ruim zes minuten. Uit het niets wist ASC in deze extra tijd toch nog te scoren. Invaller Jord Stevens besloot van grote afstand op de goal te schieten en onhoudbaar voor keeper Christiaan Haagsma belandde de bal in de uiterste hoek. ASC had hierna grote haast en was het ineens toch nog alle zeilen bijzetten voor SVM. ASC kreeg in de korte tijd welke er nog te spelen was een hoekschop te nemen, maar nadat deze was weggewerkt klonk het laatste fluitsignaal en was er grote opluchting bij de mannen van Marknesse. Een mooi resultaat na een goede wedstrijd en belangrijke punten om mee te kunnen blijven doen bij de bovenste vijf ploegen. Dit was de laatste wedstrijd van het kalenderjaar 2023 en rest het mij om spelers, staf, supporters en lezers van de verslagen goede, fijne en prettige kerstdagen te wensen en een voorspoedige jaarwisseling en een gezond 2024. Hopelijk zien we elkaar in het nieuwe jaar weer op de velden.